Samen impact maken!

Midden in de Coronacrisis is vanuit Impacter Zwolle het ImpacterLAB ontstaan. Impacter is een jongerenorganisatie voor jongeren tussen de 14-27 jaar. Dat kan zijn omdat de jongere niet weet wat hij wil, zichzelf wil ontwikkelen of iets wil doen voor een ander. Vanuit daar wordt de jongere gekoppeld aan een organisatie in de stad om daar vrijwilligerswerk te doen.

Bij het ImpacterLAB creeëren jongeren zélf een project/activiteit voor iets of iemand in de stad. Het LAB hanteert dezelfde filosofie van Impacter, maar dan in groepsvorm. Al meer dan honderd jongeren maakten impact op de stad of op de mensen in de stad door hun eigen project of activiteit te ontwikkelen.

Voorbeelden van verschillende LABS:

  • Het CaloLAB, in samenwerking met de Calo van Hogeschool Windesheim
  • Het DOCK24LAB, in samenwerking met jongerenorganisatie DOCK24
  • Het ImpacterLAB, waarbij jongeren uit de stad zich individueel aan konden melden voor het groepstraject van Impacter

Iedereen aan de slackline!

Susanne deed mee met het Calo-LAB in samenwerking met de sportopleiding op Windesheim. Ze organiseerde samen met haar groepsgenoten een slackline event. “Het wordt niet opgelegd door iemand anders, je kan er meer van jezelf in kwijt en je kan dan ook meer van jezelf aan de ander geven.”

Bekijk de video over het project van Susanne

Op zoek naar contact in de stad

Yannick kwam in Coronatijd in Zwolle wonen en werken. Hij kende weinig mensen en had behoefte aan contact met leeftijdsgenoten. “Toen ik hier kwam wonen wist ik eigenlijk nog niks van Zwolle. Ik kom eigenlijk uit Utrecht maar ik was net begonnen met werken en dan direct vanuit in een online omgeving. Ik was echt op zoek naar dat contact.” Yannick zag de posters van ImpacterLAB in de stad. De groepsopzet en het feit dat je vanuit jouw eigen drijfveren iets op kan zetten spraken hem aan.

Bekijk de video over het project van Yannick

Wat betekent thuis voor jonge statushouders in Zwolle?

Begin deze zomer hingen er bijzondere vogelhuisjes in Park Eekhout. Deze vogelhuisjes zijn gemaakt door jonge statushouders. Zij deden ze mee met een groepsactiviteit van ImpacterLAB. In vijf weken maakten ze een eigen vogelhuisje met daarin een luidsprekertje. Ze kregen de vraag ‘Wat betekent thuis voor jou?’. Het antwoord op deze vraag namen ze op en plaatsten ze in het vogelhuisje, zodat voorbijgangers hun verhaal én hun persoonlijke boodschap kunnen horen.

Bekijk de video over het project

Van studiepuntproject naar eigenaarsschap!

Toen Lidija aanhaakte bij ImpacterLAB deed ze eigenlijk alleen mee om haar studiepunten te halen. Maar toen ze bij de eerste bijeenkomst zag dat er bij veel deelnemers allerlei ideeën ontstonden, werd ze enthousiast. Ze zette het project Pay it forward op, een project waarbij je iets doet voor een ander zonder er iets voor terug te verwachten. En het loopt nog steeds!

Bekijk de video over het project van Lidija

Neem contact op

Ontdek welk LAB het beste bij jou past!