Nieuwe contacten met jongeren in de stad

Yannick uit Utrecht kwam in coronatijd in Zwolle wonen en had wel behoefte aan contact met leeftijdsgenoten. Hij sloot aan bij ImpacterLAB en zette samen met Jelle een community met een groene ‘kwinkslag’ voor jongeren in Zwolle op. Linda interviewde hem!

Lees meer over ImpacterLAB

Vanuit je eigen drijfveren iets opzetten

Middenin coronatijd komt Yannick in Zwolle wonen en werken. Hij kende weinig mensen en had behoefte aan contact met leeftijdsgenoten. “Toen ik hier kwam wonen wist ik eigenlijk nog niks van Zwolle. Ik kom eigenlijk uit Utrecht maar ik was net begonnen met werken en dan direct vanuit in een online omgeving. Ik was echt op zoek naar dat contact.” Yannick zag de posters van ImpacterLAB in de stad. De groepsopzet en het feit dat je vanuit jouw eigen drijfveren iets op kan zetten spraken hem aan.

Yannick zette samen met Jelle een project op, gericht op jongeren die meer sociale contacten in de stad willen. Yannick vertelt enthousiast: “Wat wij willen doen is een community oprichten waar iedereen iets wil maar eigenlijk niet weet wat ie wil. Eigenlijk een beetje dezelfde insteek als ikzelf had toen ik bij ImpacterLAB meedeed. Je hoort natuurlijk steeds vaker jongeren eenzaam zijn, depressief thuiszitten op hun slaapkamer en dan in een soort neerwaartse spiraal terechtkomen. We hopen dat onze community ‘De Blauwe Golf’ een plek is waar je dan naar toe gaat. Gewoon lekker laagdrempelig, hartstikke leuk als je er bent. Tegelijkertijd leer je anderen én de stad kennen. En, niet onbelangrijk, je leert jezelf kennen. Wat vind ik eigenlijk leuk? Met heel veel dingen kom je dus normaal gesproken niet in aanraking. Bij de Blauwe Golf dus wel.”

 

“Andere jongeren én de stad leren kennen.”

Yannick vertelt verder: “Iemand die nooit naar een museum gaat mee met iemand uit de community of iemand die niet zoveel interesse in de natuur heeft en door in gesprek met iemand anders te gaan erachter komt dat het best tof is. Dat geeft net even dat vonkje om ergens mee bezig te gaan. En dat is makkelijker als je laagdrempelig kan toetreden tot een community waar je makkelijk mensen van je eigen leeftijd kan ontmoeten en waar je dingen gaat doen, ook buiten jouw eigen comfort zone.”

“De impact die Impacter vooral op mij gemaakt heeft is dat ik Zwolle veel beter ben gaan leren kennen. En eigenlijk ook hetgeen waar ik me voor wilde in zetten: het voorkomen dat jongeren op hun kamertje een beetje weg zitten te kwijnen een negatieve spiraal. Impacter heeft ervoor gezorgd dat ik me toch al heel snel thuis ben gaan voelen in Zwolle.”

Kom in contact

Ook meedoen aan een ImpacterLAB?