Zwolse jongeren vertellen tijdens Raadsafari over hoe het is om jong te zijn
Hoe is het voor jonge Zwollenaren om in deze tijd jong te zijn in Zwolle? Met die vraag ging Impacter woensdagavond op pad. In tweetallen reden zij in safarikarretjes van deur naar deur om daar Zwolse jongeren te bevragen over hun ervaringen. Zo’n vijfentwintig jongeren tussen de 14 en 30 jaar melden zich aan voor deze tweede editie van de Raadsafari.
Door de maatregelen is gekozen voor een alternatieve Raadsafari, om juist in deze tijd de straat op te gaan om in gesprek te gaan met jongeren. Wethouder Michiel van Willigen is enthousiast over het initiatief: “Ik vind het heel stoer dat juist nu er niet veel mag, Impacter toch een manier heeft gevonden om de Raadsafari door te laten gaan. Dit soort energie en initiatieven hebben we nodig.”
De ontmoetingen bij de voordeuren leverden mooie gesprekken op over thema’s als fijne plekken in de stad, studentenhuisvesting, aandacht voor LHBTI-personen en uiteraard over wat er belangrijk is als je jong bent. Jongeren hebben veel vragen voor de gemeenteraad, zoals: ‘Wie beschermt de student tegen oneerlijke kamerprijzen en huisbazen?’ ‘Er zijn veel jonge mensen die na een paar jaar werken overspannen raken. Kunnen we dat niet voorkomen?’ ‘Ik weet de gemeente wel te vinden, maar weet de gemeente mij ook te vinden?’
De teams namen de gesprekken op en koppelen dit in de vorm van een podcast terug aan de gemeenteraad. “Zodat de gemeente toch een inkijkje krijgt in de leefwereld van de jongvolwassenen. Hopelijk kunnen ze volgende keer weer live met elkaar in gesprek”, vertelt Linda Tiesma, projectleider ImpacterLAB.
De Raadsafari is ontstaan vanuit de wens om jongeren en de gemeenteraad dichter tot elkaar te brengen. Jongeren weten niet goed hoe de gemeente in elkaar zit. De Raadsafari zet jongeren aan bij te dragen aan hún stad Zwolle: het is jouw stad, je mág inspraak hebben. Voor de gemeenteraadsleden is het belangrijk om te weten wat er leeft bij deze doelgroep. Door het gesprek met elkaar aan te gaan, wordt de kloof verkleind. Voor jongeren is het van belang te weten dat ze gehoord worden. Yaël Korse (22 jaar) was één van de jongeren die gisteravond hun verhaal deelden: “Al die volwassenen zeggen ‘kom maar praten’ maar uiteindelijk doen ze er niks mee. Fijn dat er met de Raadsafari mensen zorgen dat we wel dichter bij elkaar komen.”
De Raadsafari is een samenwerking tussen Impacter, SOOZ, LevelZ, Free2Move, Jongerenraad Zwolle, Fakkelteit, ReZet en Vuurkracht. In maart volgt de derde Raadsafari, die in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen staat.