Impacter Zwolle bestaat 5 jaar!

Op 26 oktober mochten wij de slingers uithangen. Dit najaar bestaan wij namelijk alweer 5 jaar! En daarbij werd geheel in Impacter-stijl niet de organisatie in het zonnetje gezet, maar juist de jongeren voor wie we het doen. Want in de afgelopen 5 jaar hebben via Impacter ruim 600 jongeren impact gemaakt.

Bekijk hier alle foto's!

“Bedankt Impacters, dat wij vandaag mogen komen op jullie feestje”, opent projectleider Bram Kuiper het jubileumfeest. “Impacter is er om jongeren te laten zien dat je al goed bent zoals je bent. We zorgen dat je gehoord wordt, kijken naar je talenten, dagen je uit om je mening te laten horen en zorgen er vervolgens voor dat er iets met de mening van jongeren wordt gedaan. Dat is voor mij én alle Impacter-coaches het mooiste wat er is”.

Podium voor talent

Tijdens het jubileumfeest werd teruggeblikt op de afgelopen jaren en lieten jongeren hun talent zien. Jongeren pakten het podium door middel van muziek, zang en dans en hielpen in de aankleding, met onder andere zelfontworpen visuals. Tijdens het feest was er een rapworkshop van Kor Kok om te leren woorden te geven aan je verhaal, niet alleen voor jongeren maar ook voor professionals die betrokken zijn (geweest) bij Impacter zoals wethouder Michiel van Willigen. Ook konden bezoekers deelnemen aan een schilderworkshop, waarin demonen visueel werden gemaakt en open gesprekken ontstonden over dingen die jongeren raken. Er werd zelfs nog een certificaat uitgereikt door Impacter-coach Isa aan Tygo, die zich meer dan 80 uur vrijwillig heeft ingezet.

Relevanter dan ooit

De organisatie startte in 2018 in Zwolle, en is inmiddels succesvol verspreid naar 14 gemeenten in het Noordoosten van Nederland. Naast de gemeente Zwolle, is Impacter ook te vinden in Deventer, Twenterand, Borger-Odoorn, Fryske Marren, Emmen, Stadskanaal, Steenwijkerland, Almere, Olst-Wijhe, Veendam, Oldambt en Emmeloord. Oprichter Bart Demmers kijkt met trots terug op de afgelopen jaren: “Impacter begon vanuit een klein idee, maar blijkt nu relevanter dan ooit. Jongeren ervaren in de huidige maatschappij enorm veel druk om te presteren. We schrikken van het aantal jongeren dat mentale problemen ervaart. Dat wij jongeren zien voor wie ze zijn, en vooral laten ervaren dat ze ertoe doen, is heel belangrijk gebleken.”

Werkwijze

Impacter is een project uit het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het doel van Impacter is om jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud inzicht te geven in hun eigen vaardigheden, zelfvertrouwen op te laten doen en te laten ervaren hoe het is om iets voor de samenleving te doen. Dat kan individueel aan de hand van een Impacter-coach of in groepsvorm. Bart Demmers: “We zien dat Impacter werkt. Juist door te doen, ontdekken jongeren wie ze zijn en wat ze willen. Daarbij zie we verschillende behoeftes: jongeren die willen ontdekken wie ze zijn en nog niet exact weten wat ze willen, jongeren die juist heel goed weten wat ze willen maar geen idee hebben hoe ze daar kunnen komen én tenslotte de jongeren die zich ergens hard voor willen maken in de samenleving.”